Köszöntő

Videó köszöntő

IFrame

Kedves Kollégák!

A hagyományos budapesti Fül-Orr- Gégészeti Napokból 2016-2020-ig ötöt tartottunk meg, és ezek során végig vettük a szakma összes fontos témáját. Az utolsó, 2020. február 27-29-én közvetlenül a pandémia hazai megjelenése előtt zajlott le. Nem sejthettük, de ez volt a járvány előtti utolsó személyes részvétellel megrendezett orvosi konferencia, sok más téma mellett az egyik előadásban (dr. Mészner Zsófia) már foglalkoztunk az akkor még friss vuhani fertőzés terjedésével.

Aztán márciustól a pandémia átrendezte a világot, így hazánk életét is. A járvány második hulláma miatt bevezetett intézkedések közt első volt az orvosi-egészségügyi konferenciák megtiltása. A tudományos élet, a tudás frissítése azonban nem állhat meg.

Az új digitális innovációkat kihasználva szervezzük a VI. Budapesti Fül-Orr- Gégészeti napokat, amit március 18-19-én online tartunk meg. „Hybrid konferenciánkon” az előzetesen stúdióban felvett előadásainkat tekinthetik meg a program szerint, azonban a diszkusszió élőben történik minden blokk után, ahol az önök és a levezető elnök által feltett kérdésekre válaszolnak az előadók. 2016-ban az indulásánál lefektetett elveink szerint öt év után újra kezdjük a témák frissítését. Így most ismét az infektológia és a tumor a két fő téma.

A fül-orr-gégészeti infektológia kérdéskörben jelenleg a COVID-19 járványnál aktuálisabb téma nincs, ezért sok előadásban foglalkozunk vele. A járvány kapcsán a szakmánkat érintő diagnosztikai, szűrés technikai kérdések mellett a betegség tüneteit, fokozatait és az egészségügyi személyzet biztonságát is tárgyaljuk. Áttekintjük a pandémia minden sajátosságát, az epidemiológiát, a védekezési stratégiákat, a fertőzési utakat. Tárgyaljuk a vírus sajátosságait, a labor és a képalkotó diagnosztikát. A betegség lefolyásának különböző stádiumait és az annak megfelelő terápiákat. Meddig és hogyan lehet otthon kezelni, mikor van szükség a kórházi kezelésre. A szövődmények és azok megelőzésének a lehetőségeit is részletezzük. Megvizsgáljuk milyen típusú oxigén terápiák vannak, mikor kell a beteget intubálni és van-e szüksége a gépi lélegeztetésre. Az intenzív osztályos kezelések stratégiáját is tárgyaljuk. Foglalkozunk a terápia körüli hitekkel és tévhitekkel. Tárgyaljuk az oltási lehetőségeket; jelenleg 180 különböző vakcina kifejlesztéséről van adatunk, részletesen tárgyaljuk a világban már engedélyezett, vagy engedély közeli 4-5 vakcina sajátosságait. Különösen fontos, hogy minden orvos tisztában legyen ezekkel. A betegek a közösségi médiában terjedő oltásellenes hangulatban az orvosoktól várják a hiteles véleményt. Meghívott szakértőinkkel az előadások és a diszkusszió során minden szempontból, kitárgyaljuk ezeket a kérdéseket. Természetesen a szakmánkat érintő bakteriális gyulladásokról is készülünk előadásokkal. A fő fókusz most a garat, gége, nyak és az orr gyulladásos betegségei lesznek.

A fej-nyaki tumorok kérdéskörében az infektológia túlsúlya miatt most nem törekszünk minden téma megtárgyalására, a leggyorsabban változókat érintjük; újdonságok a hazai és nemzetközi epidemiológia, a diagnosztika területén és ismertetjük a gyors, hatékony tumor diagnosztikai protokollt. A vírus indukálta tumorok sajátosságai, a megelőzés, az oltás témái mellett foglalkozunk a tumor ellenes immun és biológiai terápiákkal. A tumor fejezet fő fókusza idén a garat tumorokra esik. Kiemelten tárgyaljuk az újdonságokat a sebészeti- az irradiációs- és kemoterápiákban, illetve a rehabilitációban.


Szeretettel várjuk önöket!Prof.Dr. Tamás László
egyetemi tanár
Semmelweis Egyetem
Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika